THE ECONOMIST 2020 DERGİ KAPAĞI "BEETHOVEN VISIONS"


The Economist dergisinin yeni yıl kapakları son zamanlarda oldukça dikkat çekiyor. Her sene sonu bu kapakların yorumlanması bir gelenek haline geldi. İnternette bir çok kişi bu kapaklardaki mesajları yorumlamaya çalışıyor. Derginin yeni yıl kapaklarında simgelenerek verilen mesajlardan çoğunun bu zamana kadar gerçekleşmesi ise ilgiliyi dahada arttırıyor.

Derginin 2020 kapağıyla ilgili bir çok yorum internette mevcut, Youtube kanallarında da konuyla ilgili analiz yapan bir çok video bulunuyor. 2020 dergi kapağı göz muayenelerinde kullanılan büyükten küçüğe harfler ile bir çok kelime içeriyor. 

Özetle kapakta geçen başlıca kelimeler; Trump, 2020 ABD seçimi, Brexit, Yapay Zeka,Tokyo, Mars, İklim, XI (Çin Devlet Başkanı) , Resesyon,  Modi (Hindistan Başkanı) , SDGS (sürdürülebilir gelişme hedefleri) , Beethoven visions, biyolojik çeşitlilik, SBI (Hindistan Devlet Bankası), NPT (nükler silahların engellenmesi anlaşması) , savaş, rafael, Rusya...


Genel olarak bakıldığında; 2020 de ABD seçimlerini tekrar Trump’ın kazanacağı, Brexit sürecinin tamamlanarak İngiltere'nin Avrupa Birliğinden ayrılacağı, yapay zekanın önem kazanacağı, uçan araç projelerinin ortaya çıkacağı, uzay yolculuklarının gündeme geleceği, dünya ekonomisinde resesyon olacağı ve savaş beklentisi bulunduğu mesajları anlaşılıyor. Savaş kelimesi ile Rusya kelimesinin alt alta olması ayrı bir ayrıntı, bu Orta doğudaki karışıklığın derinleşmesi olarak yorumlanabilir yada Rusya'nın İran'a kredi verme konusu gündemde, bununla ilişkili olarak ABD'nin yeni silahı olan yaptırımlar konusunun Rusyayı da kapsayabileceği mesajı olabilir.


Yukarıda kısaca bahsettiğim konularla ilgili internette oldukça fazla yorum ve analiz var. Benim dikkatimi çeken Beethoven visions kelimesi oldu. Araştırdığımda herhangi bir yorum bulamadım, çoğu kişi Beethoven kelimesi ile vision kelimesini ayrı yorumlamış fakat vision kelimesi kapakta kırmızı yazılmış hemen yanında "s" harfi ise siyah ve Beethoven isminden hemen sonra geliyor, İngilizcesi düşünüldüğünde "s" harfinin ayrı renkte olması sebebiyle Beethoven Vizyonu gibi bir anlam ortaya çıkıyor. Beethoven vizyonunu araştırdığımda ise ilginç bir detaya rastladım.



BEETHOVEN VISIONS :

Beethoven’ın dokuz senfonisi, beş piyano konçertosu, bir keman konçertosu, bir piyano, keman ve çello için üçlü konçerto, otuz iki piyano sonatı ve birçok oda müziği eseri bulunmaktadır. Sadece bir opera, Fidelio, bestelemiştir. İlk senfonisini 1800 yılında yapmıştır.

3. senfonisini, Eroica olarak da bilinir, Napolyon’a Avrupa’ya demokrasi getirdiği için adamıştır. Ancak daha sonra Napolyon kendini İmparator ilan ettiğinde bu adamayı geri almıştır. 9. senfoni ise en çok bilinen ve bugün Avrupa Birliği marşı da olan en çarpıcı senfonisidir. Kaynak



“Beethoven ilk başlarda 3. senfoniyi Napoleon Bonaparte'a atfetmek istiyordu. Ancak Napoleon kendini imparator ilan ettikten sonra, bestenin üzerinde yazılı Napoleon kelimesinin üzerini karaladı. “
Gianandrea Noseda
Ulusal Senfoni Orkestrası Müzik Direktörü



Beethoven, Eroica Senfonisi olarak bilinen 3. Senfonisini Demokrasiyi getirdiğine inandığı Napolyan'a adamayı düşünür, Napolyon kendini imparator ilan ettiğinde ismini karalar ve senfoniyi Napolyan'a adamaktan vazgeçer. 

Eroica senfonisi 1803 yılında bestelenmiş ve Fransız İhtilalinden ilham alınarak yazılmıştır. Beethoven Fransız İhtilalini destekliyordu, o dönemde devrimcilikten ve kahramanlıktan ilham alarak ilk defa 50 dakikalık bir senfoni bestelemiştir. Diğer senfonileri 30 dakika civarındadır.

Senfoninin ilk bölümünde; savaşa hazırlık, cesur gönüllüler, coşkulu cumhuriyetçiler, sancağı tepelere diken askerler, süvariler hakimdir. İkinci bölümde; ölümler, acılar , cenaze törenleri vardır. Üçüncü bölümde ise iradenin zaferi anlatılmaktadır. Tüm bestenin altında yatan ana düşünce ise; eski ile yeninin çatışması ve nihayetinde erişilen zaferdir. Gelecek için yapılan mücadele, verilen kayıplar ve değişim anlatılmaktadır.



The Economistin 2020 yılı kapağında Beethoven visions kelimesi bence Avrupa'daki bir değişimi yada karışıklığı ima etmektedir. Özellikle Fransa’da son dönemlerde yaşanan karışıklıklar, sarı yelekli eylemleri ve protestolar dikkate alındığında Beethoven Vizyonu gerçekten anlamlı bir mesaj vermektedir. İngiltere ile başlayan Avrupa Birliğinden kopmaların devamı gelebilir. Avrupa'nın kendi ordusunu kurma düşüncesi bir süredir mevcut, bu konu daha çok gündemde kalabilir. Fransız devrimi tekrar olmasa da ekonomi ve sanayi tarafında ciddi değişimler yaşanabilir, keza yeni bir sanayi devrimi tüm dünyada yaşanmaktadır. Üç boyutlu yazıcılar, sanal paralar, yapay zekalar, uçan arabalar, petrolün yerine yenilenebilir ve daha sağlıklı enerji arayışları, elektrikli araçlar... Dünyanın en büyük mühendislik ve sanayi ülkelerinden biri olan Almanya'nın mühendisliği artık yeni çağa yetişememektedir, sanayi verileri (PMI) son dönemlerde kötü gelmektedir.



Tüm bunların zaten mevcut beklentiler olduğu düşünüldüğünde The Economistin  2020 kapağında Beethoven Vizyonu benzetmesi bence en ince detay olmuş. Beethoven yaşasaydı 2020 de senfonisini Napolyon gibi bir lidere adar mıydı?  Napolyon gibi olan liderler için 2020 çok parlak bir yıl olmayabilir mi? Seçimi kazananlar adına besteler yapılırken beklentiler karşılanmadığında onlara adanan bestelerin üzeri karalanır mı? Yaşayarak öğreneceğiz...



Yorumlar

OKUNMASI ÖNERİLEN DİĞER YAZILAR