BİTCOİN NEDEN ARTIYOR, NEDEN AZALIYOR?

Bitcoin neden arttı? Arzı sabit olan bir iktisadi enstrümanın talebi artarsa fiyatı artar. İktisada giriş; arz ve talep kanunu, konu bu kadar basit; BTC nin üretim miktarı sınırlı, piyasadaki dolaşım miktarı belli ve yıl yıl ne kadar üretileceği önceden kararlaştırılmış bir algoritma ile çalışıyor, dolayısıyla her ilave talep fiyatı yukarı çekiyor. Normal döviz cinsleri bir ülkeye/merkez bankasına bağlı olduğu için bir çok çevresel faktörden etkilenebilir, örneğin; faiz, siyasi durumlar, para girişleri, enflasyon, işsizlik, merkez bankası rezervleri, yatırımlar, tahviller, bonolar vs... Fakat kripto paralar merkezi bir idarenin kontrolünde olmadığı için bölgesel risklerden ve etkilerden biraz ayrışıyor ve esas fiyatlaması arz/talep üzerinden gerçekleşiyor, aslında iktisattaki tam rekabet piyasası kavramına çok yakın bir yapı var. 

          BTC talebinin artış sebepleri;
  • tüm dünyada medyatikleşmesi (manşetler, haberler, ekonomi makaleleri, analizler vs.) 
  • bitcoin hırsızlıkları, cinayetleri (Btc nin çalınmaya değer oluşu bile algı yaratmaya yeterli)
  • bitcoinle ürün satışları (ev, araba, hizmet vs.) 
  • dünya devi firmaların bitcoin ile ödeme kabul etmesi, (PWC)
  • teknoloji devi şirket sahiplerinin bitcoin yatırımları, 
  • bitcoin borsalarının kimi devletlerce tanınmaya başlaması, 
  • vadeli işlemlere konu olması 
  • sürekli yeni borsaların kuruluyor olması
  • asparagas hacklenme haberlerinin yanlış çıkması ( sistemin güvenirliğini teyit etme algısı yaratır)
Yukarıda bahsettiğim etkilerin çoğu çevresel olmakla birlikte talebi arttıran unsurlardır. BTC hakkında başarılı bir reklam çalışması yürütülmektedir. Bir çok kişi sadece yüksek kazanç umuduyla bunu bir oyun ya da bahis olarak değerlendirerek sisteme giriş yapmaktadır. Sert yükseliş ve sert düşüşlerin gözlenmesi piyasanın bunu bir kazanç yolu olarak görmesinden geçmektedir. Hızlı yükselen bir değer olması sebebi ile yatırımcılar kısa sürede karlarını realize etmek isteyebiliyor, buda piyasanın normalden daha dalgalı olmasına neden oluyor. 



Kripto paraların içinde en bilinen bitcoin olduğu için şuanda onu konuşuyoruz fakat daha yüzlerce alt coin olup onlardaki fiyat hareketleri çok daha agresif olabilmekte, gün içinde % 80 leri bulan artışlar gözleniyor. Bu alt coinlerinde alış/satışı için BTC gerektiğinden buradaki kazanç iştahı da BTC talebini arttırıyor ve arttırmaya devam edecek.



Öngörüm; bundan sonraki süreçte alt coinler de piyasada duyulmaya başlanacak ve insanlar alt coinlerdeki fiyat hareketlerinin daha yüksek olduğunu gördükçe alt coin almak isteyecek, alt coin talebindeki artış da dolaylı olarak BTC talep artışını destekleyecek... Uzun vadede bu yükseliş devam edecek gibi duruyor. (Fakat kısa vadede ciddi bir düşüş olacağını düşünüyorum.) BTC deki beklentiler gerçekleşse dahi alt coinlerdeki getirinin fark edilmesi ile piyasa ekstra BTC talebi yaratacaktır. Her türlü borsada/piyasada geçerli "beklentiler alınır, gerçekler satılır" varsayımının sanal para dünyasında yıkılacağını düşünüyorum. BTC deki beklentiler birer birer gerçekleşiyor, yasallaşmalar başlıyor, vadeli işlemler açılıyor, forklar yaşanıyor fakat yükselişine devam ediyor. 








Yorumlar

OKUNMASI ÖNERİLEN DİĞER YAZILAR